Kunnen we empathie voor vakantiedoden ook opbrengen voor vluchtelingen?

Het leek wel of er deze zomer veel meer berichten waren dan anders over mensen die plotseling overleden tijdens hun vakantie. Door verdrinking, een val in een ravijn, een hartstilstand door de combinatie van inspanning en tropische hitte, door inslaande bliksem, een ongeluk met een touringcar of pretparkattractie.

01 september 2022 verschenen editie 2022nr07

Nederlanders in het buitenland, buitenlandse vakantiegangers in Nederland, soms een Europeaan die in eigen land was gebleven en daar tijdens een uitje verongelukte. Enkelingen, vriendengroepjes, een echtpaar, zelfs meerdere leden van één gezin. Ging het hier om een opmerkelijke stijging? In het dodental zelf, in de berichten erover, in de zichtbaarheid, de aandacht die ze kregen? Hoe het ook zij, het gaat om nieuws dat onmiddellijk emoties oproept, juist door het contrast van de ontspannen vakantie en de wrede slag van het noodlot, die hierdoor extra wreed wordt. Je moet wel heel rotsvast religieus overtuigd zijn, als je zou denken: ‘Wat een geluk! Een vakantie met eeuwigheidsverlening in het paradijs…’…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter