Kroniek van een ambivalente liefde
In de meeste romans van de katholieke Graham Greene (1904-1991) is het geloof nadrukkelijk aanwezig, maar vaak op een tegendraadse manier. Vooral in de filmische bestseller The end of the affair uit 1951 speelt religie een ambivalente rol. Onlangs verscheen er in de Perpetuareeks bij uitgeverij Athenaeum een nieuwe vertaling van de hand van de gelauwerde Peter Verstegen: Het einde van de relatie.

Het verhaal draait om een overspelaffaire, die vermoedelijk teruggaat op Greene’s eigen leven. Hij was niet scheutig autobiografische elementen in zijn boeken te bevestigen, maar het verklaart wel waarom hij dit keer dicht bij huis blijft. Het overspel vindt niet plaats in een verre uithoek van het Britse Empire, zoals in veel van zijn boeken, maar in een kletsnat Londen. Schrijver Maurice Bendrix, de hoofdpersoon, doet onderzoek voor een nieuw boek en legt contact met de ongrijpbare Sarah. Hij wil alles weten over haar echtgenoot, de onkreukbare, hoffelijke ambtenaar Henry Miles. Bendrix wordt verliefd op Sarah, er ontstaat een relatie. Greene werkt niet alleen de dilemma’s van de verboden liefde…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...