Koude Oorlog met China?

Belanden we in een nieuwe Koude Oorlog? Deze keer niet één tussen Washington en Moskou. Nee, nu zou het gaan om een confrontatie op alle fronten met China. Dat ‘op alle fronten’ is het belangrijkste kenmerk van Koude Oorlog.

04 september 2020 verschenen editie 2020nr07

Bij Koude Oorlog gaat het namelijk om ‘een situatie van intense tweestrijd, politiek, economisch, militair en ideologisch, die net onder de drempel van gewapend conflict ligt’. Is daarvan anno 2020 sprake? Zo nee, hoe kan een net-niet-militaire confrontatie dan worden vermeden? Rivalen of partners? Vicepresident Mike Pence denkt kennelijk dat er al wel sprake is van Koude Oorlog. ‘China gebruikt politieke, economische, militaire en propagandistische middelen om zijn invloed uit te breiden en zijn positie in Amerika te versterken.’ En inderdaad, conflictgebieden genoeg: handel, spionage, desinformatie, corona, defensie, het Chinese Bell and Road-project, Hongkong, Taiwan. Niemand ontkent dat de situatie riskant is. Maar dat is ze ook omdat het Witte…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
Column

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

04 april 2024
Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
Rik Peels
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
Column

In de spanning begint het luisteren naar Gods stem

07 maart 2024
Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.
Stefan Paas