‘Koop eerlijk en deel spullen met gemeenteleden’
Al zijn halve leven maakt econoom Paul Schenderling (32) zich druk over de uitbuiting en onderdrukking die er schuilgaat achter producten als sinaasappelsap, tomaten, chocola, telefoons en kleding. Nu verschijnt zijn boek en start hij een heuse beweging. Met dank aan Jesaja.

Nu is Paul Schenderlings oven stuk en is de zoektocht naar een eerlijke oven begonnen. Ondoenlijk. “Elektronica wordt maar door een paar grote bedrijven gemaakt en die kunnen zich nauwelijks onttrekken aan de globaliseringslogica”, constateert hij. “Daar loop je dan compleet in vast.” Volgens Schenderling, in het dagelijks leven consultant bij bureau Berenschot, is de globalisering er de oorzaak van dat veel buitenlandse arbeidskrachten gevangenzitten in uitzichtloze situaties door onderbetaling. De oven is een klein voorbeeld, maar illustratief voor het grote probleem dat hij met Matthias Olthaar, lector Groene Logistiek bij NHL Stenden Hogeschool, te lijf wil gaan. Samen schreven zij het boekje Hoe handel ik eerlijk?, een eigentijdse parabel…
PREMIUM
Dit artikel is premium
Verder lezen? Neem een abonnement en lees de eerste vier edities voor € 9,-.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
De troost van een ruige kinderbijbel
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Een geflopte atheïst met een zwak voor de ander
03 april 2025Denker, schrijver en podcaster Elizabeth Oldfield kwam op latere leeftijd tot geloof en dook er vervolgens bovenop, met hart en ziel. Haar specialiteit? Het gesprek aangaan met mensen die anders zijn. "Wees beminnelijk als niemand verwacht dat je beminnelijk zult zijn."

Voor wat echt is, heb je maar een paar woorden nodig
03 april 2025Wij leven in een wereld waarin God naar ons op zoek is, zegt Gerard den Hertog. Hij roept ons. "En waar het om gaat, is dat wij antwoord geven."

Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
06 maart 2025Soms lijkt het alsof we in de kerk bewust níét nadenken over deze geschiedenis, zegt Minella van Bergeijk. "Maar als we de spoken van het verleden niet onder ogen komen, hoe kunnen we dan navigeren in een tijd waarin zo veel draait om etniciteit en cultuur? Hoe kan de kerk daar dan over spreken?"