‘Koop eerlijk en deel spullen met gemeenteleden’

Al zijn halve leven maakt econoom Paul Schenderling (32) zich druk over de uitbuiting en onderdrukking die er schuilgaat achter producten als sinaasappelsap, tomaten, chocola, telefoons en kleding. Nu verschijnt zijn boek en start hij een heuse beweging. Met dank aan Jesaja.

16 februari 2021 – verschenen editie 2021nr01
Koop-eerlijk-en-deel-spullen-met-gemeenteleden 'Koop eerlijk en deel spullen met gemeenteleden'

Nu is Paul Schenderlings oven stuk en is de zoektocht naar een eerlijke oven begonnen. Ondoenlijk. “Elektronica wordt maar door een paar grote bedrijven gemaakt en die kunnen zich nauwelijks onttrekken aan de globaliseringslogica”, constateert hij. “Daar loop je dan compleet in vast.” Volgens Schenderling, in het dagelijks leven consultant bij bureau Berenschot, is de globalisering er de oorzaak van dat veel buitenlandse arbeidskrachten gevangenzitten in uitzichtloze situaties door onderbetaling. De oven is een klein voorbeeld, maar illustratief voor het grote probleem dat hij met Matthias Olthaar, lector Groene Logistiek bij NHL Stenden Hogeschool, te lijf wil gaan. Samen schreven zij het boekje Hoe handel ik eerlijk?, een eigentijdse parabel…

PREMIUM

Dit artikel is premium
Verder lezen? Neem een abonnement en lees de eerste vier edities voor € 9,-.

Abonneer

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Wat-ik-geloof-dat-gaat-jou-niets-aan
Goede gesprekken

Paul van Dongen: 'Wat ik geloof, dat gaat jou niets aan'

04 april 2024
Als kunstenaar Paul van Dongen een hoopje zeewier tegenkomt op het strand, uitgespuugd door de zee, dan denkt hij: ik hoop dat mij dat ook overkomt, op een dag. "Als ik ben aangespoeld. Dat God mij ziet liggen, en dat Hij zegt: kom maar mee. Kom er maar bij."
Felix de Fijter
54 Harriette Verwey
Goede gesprekken Mozes

Harriette Verwey: ‘God heeft dat kind uit Suriname hoog geplaatst’

04 april 2024
Terugblikkend op haar loopbaan als toonaangevend cardioloog, is Harriette Verwey verwonderd hoe een Surinaams meisje in een vreemd land zo succesvol kon worden. Er was ook een keerzijde. "Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt, maar ook veel eenzaamheid."
Sjoerd Wielenga
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans