Komt de vooruitgang te laat?

Gaat het met de wereld almaar slechter? Nog niet zo lang geleden veroverde een boek waarin het tegendeel wordt beweerd de bestsellerlijsten.

15 juni 2023 verschenen editie 2023nr05

In het in 2020 verschenen Verlichting nu (Enlightenment Now) toonde Harvard-hoogleraar Steve Pinker met harde cijfers aan dat doemdenkers ongelijk hebben: er wordt minder oorlog gevoerd, er is minder extreme armoede, en mensen gaan minder vroeg dood. Microsoft-ondernemer Bill Gates beval het boek aan: voor iedereen die een vleugje optimisme kan gebruiken. Intussen erkent Pinker dat we nog met gigantische vraagstukken te maken hebben: kernwapens en vooral het klimaat. Maar zijn geloof in rede, wetenschap en vooruitgang maakt dat hij denkt dat de mens ook die problemen kan oplossen. Niks wachten op een onvermijdelijk einde van de wereld. Toch is er reden voor pessimisme: The Economist hield ons onlangs voor dat in vooral…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith