Knotsgekke reis naar de ziel van de middeleeuwen

Met de Legenda aurea, een boek van Jacobus de Voragine, beland je in een middeleeuwse wereld van heiligen. Saai, toegewijd en godvrezend wat je dan tegenkomt? Nee, eerder avontuurlijk en verrassend. En ook wel bizar, met al die heiligen die in wonderen grossieren. Maar de sensatie is enorm – en uiteindelijk blijft het familie.

15 december 2022 – verschenen editie 2022nr10
Knotsgekke-reis-naar-de-ziel-van-de-middeleeuwen

Een dikke pil deze keer, een baksteen van een boek. Wat is dit? Het is een werkelijk schitterend boek dat als een grote verrassing bij mij op de mat belandde. Nee, niet op de mat uiteraard, dit boek past bij lange na niet door de brievenbus. Het roept direct bewondering en verwondering op. Inderdaad, wat is dit? Een beetje vreemd en obscuur allemaal. Middeleeuwse beschrijvingen van heiligenlevens. Maar zo mooi uitgegeven, met een fenomenale inleiding en annotatie, sierlijk lettertype, leeslinten en de broodnodige afbeeldingen in kleur. Een bibliofiel feest van een boek. Het blijkt het levenswerk van het echtpaar Hilhorst, dat al vanaf 1991 aan de vertaling en annotatie van…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas