Knikken en schudden

Het is tegenwoordig een bekend fenomeen bij verkiezingsdebatten. In het publiek – in deze coronatijd virtueel present – nestelen zich niet zozeer zwevende kiezers, maar fanatieke supporters van de deelnemende parlementariërs. Is deze aan het woord, dan knikken ze dat het een lieve lust is; spreekt de opponent, dan wordt er driftig nee geschud.

05 maart 2021 verschenen editie 2021nr02

Want, zo leert de psychologie, al die neeschudders en jaknikkers beïnvloeden de kijker. En dat is mooi meegenomen, nietwaar? De aanwezige parlementariërs doen trouwens enthousiast mee. Sterker nog, in de bespiegelingen na afloop krijgen de hardst schuddende en knikkende politici een compliment van de kenners. Want ja, dat zijn handigheidjes die getuigen van politieke slimmigheid. Daar moeten we het mee doen. Symptomatisch, helaas, niet alleen voor het politieke, maar ook voor het maatschappelijke debat van vandaag. ‘Nee’ en ‘ja’ zijn algauw de enige standpunten, geladen, veelal, met een hoop moreel buskruit. Arnon Grunberg (p. 8) is er in dit nummer kritisch op. Je moet je eigen morele standpunten niet te…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Column

Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?

05 september 2024
De opening van de Olympische Spelen deed veel stof opwaaien; christenen dachten dat er gespot werd met het Laatste Avondmaal. Uiteindelijk bleek het een verbeelding van een bacchanaal van de Griekse goden te zijn. Kees van Ekris was vooral benieuwd naar wat de kunstenaar ermee wilde zeggen. Maar dat ...
Kees van Ekris
Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen
Column

Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen

05 september 2024
Dat het er tamelijk hopeloos met ons mensen voorstaat – dat is een open deur intrappen. De een heeft het over de klimaatcrisis, de ander over de vluchtelingencrisis, en zo zijn er nog wat accentverschillen, maar echt hoopvol staan maar weinigen in het leven, als ze eerlijk worden.
Willem Maarten Dekker
44 Literair groot Mariken Heitman
Boeken

In een goede tuin is de mens niet heer en meester

05 september 2024
In De mierenkaravaan van Mariken Heitman kun je de ondoorgrondelijke aarde van de moestuin haast ruiken. Het is de moeite waard. Want wie de geheimen van de natuur op het spoor komt, komt ook dichter bij de geheimen van z'n eigen leven.
Arie Kok