Klimaatroman

‘Schrijf zelf een klimaatroman! Wenken van een schrijver die er niet in slaagde’. Onder die titel stond er onlangs een essay van schrijver Jan-Willem Anker in dagblad Trouw. Volgens Anker is ‘als je met een klimaatbril op kijkt, het gros van de Nederlandse romans irrelevant’.

01 maart 2019 verschenen editie 2019nr02

Heeft Anker een punt? En hoe komt dat dan? Een roman die mijn blik op de rol van Nederland in de wereld echt veranderde, kwam in ieder geval niet van Nederlandse bodem. In 2013 las ik Olie op water van de Amerikaans-Nigeriaanse auteur Helon Habila, na een lovende recensie in – alweer – Trouw. Dat razend spannende boek schetste een vervuild landschap van verlaten vissersdorpjes en brandende oliefakkels, waardoorheen twee journalisten van een Nigeriaanse krant op weg zijn naar de ontvoerde vrouw van een Britse medewerker van Shell. Eenmaal aangekomen is de rebellengroep die haar vasthield, vermoord door Nigeriaanse militairen. In die chaos is er dan een veelzeggende scène, die…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
Column

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

04 april 2024
Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
Rik Peels
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
Column

In de spanning begint het luisteren naar Gods stem

07 maart 2024
Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.
Stefan Paas