Klein hoeraatje voor de overheid 

‘Nederland heeft inmiddels het klimaat van Midden-Frankrijk in de jaren zeventig’, kopte het NRC op 22 juli. Wekenlang heet en droog campingweer, daarvoor hoef je niet meer naar het buitenland. Tegenwoordig moet je het land uit voor enige verkoeling; wij zochten die aan de Engelse kust.

01 september 2022 verschenen editie 2022nr07

Daar las ik een nieuw boek van de Amerikaanse historicus Kyle Harper, over de geschiedenis van besmettelijke ziekten. Het is fascinerende kost, voor wie geïnteresseerd is in de vele ontluisterende en pijnlijke manieren waarop de mens aan zijn einde kan komen. Ergens weet je het natuurlijk wel, maar zo’n boek bepaalt je er opnieuw bij dat onze gewenning aan gezondheid nog maar heel recent is. Binnenkort hoop ik drieënvijftig levensjaren vol te maken. In de Romeinse tijd haalde maar één op de tweehonderd mannen dat, en nog minder vrouwen. Pas in de negentiende eeuw lukte het om de gemiddelde levensverwachting te laten klimmen naar voorbij de dertig. Een derde tot…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter