Klanksfeer van ingehouden verwondering

Marc-Antoine Charpentier is de kerstcomponist par excellence, stelt het boekje bij deze toprelease van Ensemble Correspondances. Die faam dankt de 17e-eeuwer met name aan het voor kerstnacht bestemde Messe de Minuit, de kern van het programma.

14 december 2023 – verschenen editie 2023nr10
Klanksfeer-van-ingehouden-verwondering

Feestdagkriebels wekt dit werk mogelijk niet direct, vanwege de neutrale ordinarium-woorden en onze onbekendheid met de als bouwstenen gebruikte Franse noëls. Toch zal de klanksfeer van ingehouden verwondering en onbevangen, haast naïeve vreugde weinig luisteraars onberoerd laten. Zijdezachte instrumentalisten en prachtig harmoniërende zangers, van elke categorie elf stuks, balanceren onder leiding van Sébastien Daucé tussen oprechte eenvoud en de voor Franse barok onmisbare elegante ornamenten. Charpentier staat eeuwig in de schaduw van Jean-Baptiste Lully, die zichzelf veel slimmer verkocht, vooral aan de allesbepalende Zonnekoning Lodewijk XIV. Weg van het prachtlievende maar oppervlakkige hof stimuleerden Charpentiers mecenassen (een vrome aristocrate en diverse religieuze instituten) diens subtiel-doorleefde kunst. Een mystiek getinte opening…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith