Kerk, theologie en de koloniën

Theoloog Gijsbertus Voetius drukte in de zeventiende eeuw zijn stempel op zendingsmissies in de voormalige koloniën. Dat werkt Henk van Rinsum uit in Universiteit Utrecht en koloniale kennis. Niet dat je ervan opkijkt, bekeringsdrang was zeventiende-eeuwse gereformeerden niet vreemd, maar het maakt wel nieuwsgierig naar het boek.

14 december 2023 – verschenen editie 2023nr10
Kerk-theologie-en-de-kolonien

Het is een prachtige uitgave, zware kwaliteit papier en veel beelden. Van Rinsum ziet het zelf als een ‘verkenning’ van het koloniale verleden van zijn alma mater. Zijn toon is bescheiden, vrij van de pretentie die Trouw suggereerde in zijn prominente berichtgeving. De caleidoscoop aan verhalen en personen laat de ontwikkeling zien van het academische denken over inheemse bewoners in de koloniën, dat de praktijk van de slavernij en ook de zending heeft beïnvloed. De Universiteit Utrecht heeft altijd banden gehad met instellingen in Indonesië, waarin ongelijkheid in de relatie problematisch was. Nadat Van Rinsum in 2000 afscheid had genomen van de afdeling ontwikkelingssamenwerking aan de UU, bezon hij zich…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith