Kerk, theologie en de koloniën
Theoloog Gijsbertus Voetius drukte in de zeventiende eeuw zijn stempel op zendingsmissies in de voormalige koloniën. Dat werkt Henk van Rinsum uit in Universiteit Utrecht en koloniale kennis. Niet dat je ervan opkijkt, bekeringsdrang was zeventiende-eeuwse gereformeerden niet vreemd, maar het maakt wel nieuwsgierig naar het boek.

Het is een prachtige uitgave, zware kwaliteit papier en veel beelden. Van Rinsum ziet het zelf als een ‘verkenning’ van het koloniale verleden van zijn alma mater. Zijn toon is bescheiden, vrij van de pretentie die Trouw suggereerde in zijn prominente berichtgeving. De caleidoscoop aan verhalen en personen laat de ontwikkeling zien van het academische denken over inheemse bewoners in de koloniën, dat de praktijk van de slavernij en ook de zending heeft beïnvloed. De Universiteit Utrecht heeft altijd banden gehad met instellingen in Indonesië, waarin ongelijkheid in de relatie problematisch was. Nadat Van Rinsum in 2000 afscheid had genomen van de afdeling ontwikkelingssamenwerking aan de UU, bezon hij zich…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...