Kerk en slavernij in 7 vragen
Welke rol speelde de Nederlandse kerk tijdens de slavernij? De wetenschap én de samenleving roept om antwoorden op deze vraag. Nieuwe onderzoeken en bezinningsgroepen maken zich op voor het herdenkingsjaar 2023.

Het debat over het koloniale verleden is even actueel als grimmig. Enkele weken geleden werd het beeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven besmeurd: schuldig bevonden, hoewel niet direct betrokken bij slavenhandel. Tezelfdertijd bood televisiepresentator Tim den Besten op de radio snikkend zijn excuses aan nadat hij op televisie een sinterklaasliedje over een ‘knecht’ had gezongen en daar vervolgens haatmail over had gekregen. Bovendien bracht deze zomer een delegatie van de Tweede Kamer een werkbezoek aan Suriname, Curaçao en Bonaire in het kader van het herdenkingsjaar 2023. En op 1 juli – Ketikoti – bood De Nederlandsche Bank excuses aan voor de rol die de instelling had in de slavenhandel. Het…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Zonder plekken en rituelen verleren we de taal van thuis
05 juni 2025Als kind had Jan Martijn Abrahamse eerbied voor 'het grote park', of 'het grote meer'. Vandaag, constateert hij, ontbreekt het ons aan ‘grootse’ plekken die ons bestaan houvast geven. "God ontmoet ons niet in het algemeen, maar altijd ergens."

Vijf denkers die het geloof vernieuwen
01 mei 2025De toekomst van het christelijke denken dient zich nu al aan. Welke denkers, schrijvers en theologen bepalen de koers in een tijd van snelle verandering? Een profiel van vijf nieuwe stemmen, "die nu al laten zien hoe het christendom kan klinken als het zich moedig, creatief en eerlijk laat horen".

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...