Kan de wereld weer van God betoverd raken?
Stel je voor, zegt predikant Arie van Houwelingen, dat je op zondagmorgen bijeenkomt om de God te eren, die de Schepper is van de einden van het heelal, de aanstichter van de Oerknal, waaruit heel het universum is ontstaan, ruim dertien miljard jaar geleden. Zou het ons gesloten wereldbeeld kunnen openbreken richting de verten van Gods Koninkrijk?
De wereld van mijn kindertijd was helemaal religieus gekleurd. De zondag werd gezien en beleefd als een heilige dag, waarop niet gewerkt mocht worden. De zaterdag stond al in het teken van deze dag des Heren. Alles werd aan kant gemaakt, kinderen en grote mensen gingen in bad en met schone, zondagse kleren ging men de volgende dag gezamenlijk ter kerke. Ik speelde met vriendjes die, op een enkele uitzondering na, op zondag naar hun kerk gingen en bij hen aan tafel werd ook gebeden en uit de Bijbel gelezen. Op school werd de dag begonnen met een gebed en een Bijbelverhaal. Diezelfde verhalen werden thuis voorgelezen uit verschillende kinderbijbels…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'
03 oktober 2024Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Christen, je bent nog lang geen minderheid
03 oktober 2024Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?