Kamerorkest portretteert Rolf Martinsson

Profeten worden in hun vaderland niet geëerd. Bij hedendaagse componisten is het precies andersom: in eigen land krijgen ze vaak nog wel voet aan de grond, maar internationaal leggen ze het af tegen collega's die al eeuwen dood zijn.

01 maart 2019 – verschenen editie 2019nr02
Kamerorkest-portretteert-Rolf-Martinsson

Rolf Martinsson (1956) is één van de beste Zweedse componisten van dit moment, maar ik had nog nooit van hem gehoord. Het Nederlands Kamerorkest houdt een overtuigend pleidooi voor zijn oeuvre. Het geeft topuitvoeringen van vijf werken, die een intrigerend beeld van Martinssons muzikale stem geven. Het strijkerswerk ‘A. S. in Memoriam’ doet denken aan muziek uit de decennia voor de Tweede Wereldoorlog. Het is hyperlyrisch, maar nooit voorspelbaar. Weelderige harmonieën en onverwachte wendingen houden je op het puntje van je stoel. Martinsson schrijft echter ook grilliger en moderner, zoals blijkt in het agressieve ‘Landscape’ voor soloviool en de liedcyclus ‘To the Shadow of Reality’. In de inleiding op het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg
De democratie heeft ons geloof nodig
Column

De democratie heeft ons geloof nodig

06 februari 2025
Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.
Rik Peels
Pleidooi-tegen-verdinglijking
Goede gesprekken

Wie ben ik zonder jou?

06 februari 2025
In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...
Alain Verheij