Kamerorkest portretteert Rolf Martinsson

Profeten worden in hun vaderland niet geëerd. Bij hedendaagse componisten is het precies andersom: in eigen land krijgen ze vaak nog wel voet aan de grond, maar internationaal leggen ze het af tegen collega's die al eeuwen dood zijn.

01 maart 2019 – verschenen editie 2019nr02
Kamerorkest-portretteert-Rolf-Martinsson

Rolf Martinsson (1956) is één van de beste Zweedse componisten van dit moment, maar ik had nog nooit van hem gehoord. Het Nederlands Kamerorkest houdt een overtuigend pleidooi voor zijn oeuvre. Het geeft topuitvoeringen van vijf werken, die een intrigerend beeld van Martinssons muzikale stem geven. Het strijkerswerk ‘A. S. in Memoriam’ doet denken aan muziek uit de decennia voor de Tweede Wereldoorlog. Het is hyperlyrisch, maar nooit voorspelbaar. Weelderige harmonieën en onverwachte wendingen houden je op het puntje van je stoel. Martinsson schrijft echter ook grilliger en moderner, zoals blijkt in het agressieve ‘Landscape’ voor soloviool en de liedcyclus ‘To the Shadow of Reality’. In de inleiding op het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter