
Joodse broederoorlog
Midden oktober is het reces van de Knesset, het Israëlische parlement, voorbij. De Joodse staat heeft dan enkele belangrijke gedenkdagen achter de rug: Joods Nieuwjaar, Grote Verzoendag, Loofhuttenfeest, Vreugde van de Wet. Hebben die heilige feesten de radicaal nationalistische en ultraorthodoxe regeringsmeerderheid tot bezinning gebracht?
Het is te hopen, want onder de Joodse bevolking dreigt een milchemet achim, een broederoorlog. Kernvraag daarbij is in hoeverre Israël een rechtsstaat blijft, met als kenmerk dat de (grond)wet het hoogste gezag is en dus de rechtspraak onafhankelijk. Zo namelijk wordt de macht van wetgevende en uitvoerende macht, parlement en regering, ingetoomd. Nu is het evenwicht tussen deze drie machten in Israël toch al niet sterk. Israël heeft geen grondwet en werkt met basiswetten die al met een gewone parlementaire meerderheid kunnen worden veranderd. Verder ontbreekt een Eerste Kamer die de Knesset eventueel zou kunnen terugfluiten. Maar Netanyahu wil nog minder evenwicht en koerst af op een meerderheidsdemocratie. Dat betekent…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Tieners gevangen in de TikTok-tornado
Lousewies van der Laan: ‘Ik vind het heerlijk om naar de kerk te gaan’
Pieter Versloot: 'Steeds weer begon er iets in mij te zingen'
Manu Keirse: 'Ieder mens heeft een eigen vingerafdruk van verlies'
SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB

Juist in oorlogstijd komt de kerkstrijd in Oekraïne tot een kookpunt
31 augustus 2023Terwijl de bommen vallen en loopgraven worden bevochten, woedt in Oekraïne ook een steeds giftiger kerkstrijd om controle, invloed en onafhankelijkheid.

SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB
31 augustus 2023Getogen in een klassiek SGP-nest sloeg Willem Poppe zijn vleugels recentelijk uit naar de BoerBurgerBeweging in Zeeland. “Sommige mensen zeggen wel: hoe kun je nu als oud-SGP’er, of als christen, voor deze partij werken?”

Pieter Versloot: 'Steeds weer begon er iets in mij te zingen'
31 augustus 2023Ik denk dat wij weinig van God ervaren omdat we elkaar onze zonden niet belijden, zegt dominee Pieter Versloot.