Jezus leed niet zodat wij niet meer hoeven te lijden

In de stille week, waarin wij het lijden van Christus overdenken, bezocht ik mensen die ongeneeslijk ziek zijn en worstelen met hun lijden. En ik merk hoe het verdwijnende godsbesef er ook voor zorgt dat wij steeds meer moeite krijgen met het lijden.

05 mei 2022 verschenen editie 2022nr04

Van kiespijn ga je al op je kop staan, slapeloosheid is om gek van te worden. Mijn eigen lijdensgeschiedenis houdt bij deze twee dingen op, dus wat zou ik meepraten over nierstenen en uitgezaaide kanker? Maar tot de zegeningen van mijn leven behoort wel dat ik bij ernstig zieken en stervenden thuis kom, en het lijden dus niet iets vreemds voor mij is. ‘Onze Meester nam de edik niet aan die ze Hem aanboden toen Hij op het kruis hing’, hoorde ik als kind. Ik vroeg mij af wat edik was. Het bleek zoiets als het deppen van de droge mond van een stervende in de laatste dagen, wanneer iemand…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter