‘Jezus, de mens, is in de kerk zo’n beetje verdampt’

Het God-zijn van Jezus wordt in de kerk zo sterk benadrukt, dat zijn mens-zijn erbij inschiet, zegt Henk Bakker, theoloog aan de Vrije Universiteit. "En dat kan leiden tot een vroomheid die veel met 'boven' bezig is, maar het hier-en-nu verwaarloost."

04 oktober 2020 – verschenen editie 2020nr08
Jezus-de-mens-is-in-de-kerk-zon-beetje-verdampt 'Jezus, de mens, is in de kerk zo'n beetje verdampt'

“Je bent wat je doet”, zegt Henk Bakker. “En dat geldt ook voor Jezus. Als je wilt weten wie Hij is, moet je kijken naar wat Hij deed, wat Hij zei en hoe er op Hem gereageerd werd.” En dan, legt de hoogleraar uit, zou het ook meteen over de joodse context moeten gaan, waarin Jezus leefde. “Mensen begrepen Hem tegen de achtergrond van joodse geschriften. Dat was hun religieuze cultuur. Jezus was voluit jood in díé wereld. Hij was dus niet zomaar de ‘eeuwige Zoon van God’ die toevallig een joods jasje droeg.” Jezus. Reconstructie en revisie is de passende titel van het boek dat Bakker hierover schreef, in…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

We-moeten-over-Israel-blijven-praten
Theologie & filosofie

Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'

03 oktober 2024
Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
'Jezus, de mens, is in de kerk zo'n beetje verdampt'
Christen-je-bent-nog-lang-geen-minderheid
Theologie & filosofie

Christen, je bent nog lang geen minderheid

03 oktober 2024
Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
Alain Verheij
8 Vrede op aarde
Theologie & filosofie

Vrede op aarde, maar hoe dan?

05 september 2024
Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Arie Kok