‘Je kunt van een dubbeltje een kwartje worden’

Voor Songül Mutluer (PvdA) zal het erom spannen of ze na de verkiezingen haar post als wethouder van Zaandam zal verruilen voor een blauwe zetel in Den Haag. Mocht het zover komen, dan gaat ze emancipatie op de kaart zetten, want we staan er in Nederland belabberd voor, vindt ze.

05 maart 2021 – verschenen editie 2021nr02
29 Songül Mutluer

Een gezin met zeven kinderen, krap behuisd, kleine portemonnee. Zo groeide u op. Hoe werkt uw achtergrond door in uw politieke overtuigingen? “Mijn ouders kwamen eind jaren zestig naar Nederland om te werken in de textielfabrieken in Enschede. Ze hadden het niet breed. In ons grote gezin was het daarom een kwestie van vechten om te overleven. Daar komt mijn emancipatiedrang vandaan. Ik ging studeren en op mijn 25e de politiek in. Nu ben ik wethouder. Ik zeg weleens: ik ben het product van de sociaaldemocratie. Het ideaal daarvan schrijft immers voor dat je van een dubbeltje een kwartje kunt worden.” Wat vonden uw ouders ervan dat u ging studeren?…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Christendom-houdt-in-de-oorlog-op
Nederlandse politiek

Bidden tussen stapels lijken

01 mei 2025
Tussen 1870 en 1910 veroverde het Nederlandse koloniale leger met grof geweld grote delen van Indonesië. Christenen zagen het zwaard als een instrument om beschaving en bekering te brengen. Oorlog moest heidendom verdrijven. In het debat over kerk en kolonialisme is dit geweld opvallend afwezig.
Koos-jan de Jager
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg