‘Je kon onder, naast of boven de bomen wonen’

Met Totale ruimte schreef antropoloog Annette Jansen literaire non-fictie over architect-stedenbouwer Jaap Bakema (1914-1981). Hoe je anders naar het beton van de wederopbouw kunt kijken.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
‘Je-kon-onder-naast-of-boven-de-bomen-wonen

Waarom een boek over een architect? “Jaap Bakema wilde de wederopbouw aangrijpen om het verzuilde Nederland opnieuw in te richten als een open samenleving, waar ieder zich in vrijheid kon ontwikkelen. Een aantal jaar geleden bekroop me het gevoel dat dat aan het verdwijnen was. Ik wilde weer grip krijgen op mijn land, dat me nu soms zo vreemd was. Daarom besloot ik een reis te maken langs de bouwwerken van een man die letterlijk de bouwstenen legde van de samenleving waarin ik zo vrij en bevoorrecht was opgegroeid.” Waar kunnen we hem van kennen? Wat is je favoriete gebouw? “De bekendste gebouwen die Bakema ontwierp zijn de Rotterdamse Lijnbaan,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga