Hillary McBride: ‘Je hebt geen lichaam, je bént er een’
Wij zijn ons brein, denken we graag, maar dat is volgens psycholoog Hillary McBride een fundamentele misvatting. We zijn óók een lichaam. Als we dat vergeten, missen we een deel van wat ons mens maakt. Maar hoe kun je weer gaan voelen in je lichaam?

Ze heeft er al een paar vluchten op zitten, wanneer er haperend een Zoom-connectie tot stand komt; Hillary McBride wacht bij de gate tot haar volgende vlucht vertrekt. Ze heeft zo’n drie kwartier, het enige gaatje in haar agenda de hele maand, maar wilde toch graag dit gesprek voeren. Ik had haar gemaild met de vraag: Hoe kan het dat het voor zo veel mensen zo moeilijk is om hun emoties te voelen in hun lichaam? McBride, psycholoog, therapeut en onderzoeker, houdt zich dagelijks met dit thema bezig. Een van de onderwerpen waarover ze schrijft, is ’embodiment’, belichaming, zo je wilt. Kort gezegd: dat je je bewust bent van het…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Een geflopte atheïst met een zwak voor de ander
03 april 2025Denker, schrijver en podcaster Elizabeth Oldfield kwam op latere leeftijd tot geloof en dook er vervolgens bovenop, met hart en ziel. Haar specialiteit? Het gesprek aangaan met mensen die anders zijn. "Wees beminnelijk als niemand verwacht dat je beminnelijk zult zijn."

Voor wat echt is, heb je maar een paar woorden nodig
03 april 2025Wij leven in een wereld waarin God naar ons op zoek is, zegt Gerard den Hertog. Hij roept ons. "En waar het om gaat, is dat wij antwoord geven."

Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
06 maart 2025Soms lijkt het alsof we in de kerk bewust níét nadenken over deze geschiedenis, zegt Minella van Bergeijk. "Maar als we de spoken van het verleden niet onder ogen komen, hoe kunnen we dan navigeren in een tijd waarin zo veel draait om etniciteit en cultuur? Hoe kan de kerk daar dan over spreken?"