Je gezicht is nu van Mij

Een Amerikaans bedrijf ontwikkelde software die op basis van één portretfoto je gezicht kan herkennen en daarmee een compleet persoonlijk dossier kan samenstellen. Het boek Je gezicht is nu van ons onderzoekt de implicaties van die ontwikkeling. AI-theoloog Jack Esselink legt uit waarom alle alarmbellen hierbij moeten gaan rinkelen en verkent wat het betekent om een gezicht te hebben.

14 december 2023 – verschenen editie 2023nr10
Je-gezicht-is-nu-van-Mij beeld De Nieuwe Koers

In februari 2023 schreef Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, een opiniestuk met de titel Het gezicht van die ene vluchteling, waarin hij oproept om in het gezicht van een vluchteling te kijken om daarmee de waardigheid van ieder mens te (h)erkennen. Het gezicht staat voor Ceder symbool voor wie een mens is en mag zijn. Ceders essay kwam in mijn gedachten toen ik het boek Je gezicht is nu van ons las, geschreven door de Amerikaanse schrijfster Kashmir Hill, die als technologiejournalist werkt voor The New York Times. Zij gaat in dit boek diepgaand in op de evolutie van gezichtsherkenningstechnologieën, de huidige toepassingen ervan, en de potentiële implicaties…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith