‘Intuïtie is meer dan flauwekulwoord uit de zweverige hoek’

Blaise Pascal, dat was de man van ‘niet redeneren, maar geloven’. Toch bedoelde hij daarmee iets anders dan vaak wordt aangenomen. Pascal was natuurwetenschapper. Hij combineerde kennis en experiment met het ‘weten van het hart’. Klaas Bom legt dit perfect uit in zijn boek Een andere moderniteit.

13 juli 2023 – verschenen editie 2023nr06
Weten-doe-je-net-zo-goed-met-je-hart-als-met-je-hoofd

‘Het hart heeft zijn eigen redenen, waar de rede niets van weet’ is misschien wel Pascals bekendste zin. Gaat het boek hierover? Zeker, maar wat betekent die zin precies? Hoe duid je die binnen Pascals hele oeuvre, zijn levensgeschiedenis en de context van zijn tijd? Ik heb deze uitspraak altijd wat argwanend beluisterd, vooral omdat Pascal soms makkelijk wordt ingezet als ‘christelijk apologeet’. De boodschap lijkt dan: ‘Laat je verstand maar achter, je moet het gewoon geloven.’ Maar zijn hart en rede dan totaal verschillende domeinen? Als je dit boek leest, kom je erachter dat het allemaal veel subtieler ligt. Je wordt hier diepgravend ingewijd in de vele denklijnen die…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas