Intens dagboek uit een tijd van politieke hysterie

De Duitse schrijfster Anna Haag (1888-1982) publiceerde vanaf 1922 romans en korte verhalen. Ten tijde van het Derde Rijk namen haar publicatiemogelijkheden af, totdat met het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939 alleen nog het geheime dagboek als medium overbleef.

06 april 2023 – verschenen editie 2023nr03
Intens-dagboek-uit-een-tijd-van-politieke-hysterie

Dat dagboek is een monument geworden dat een haarscherp beeld geeft van het dagelijks leven in de terreurstaat van de nazi’s. Haags dagboek verscheen pas in 2021 integraal in het Duits, en is nu vertaald in het Nederlands. Het is een intens boek, dat je niet achter elkaar uitleest. Haar dagboeknotities vormen een getuigenis tegen een oorlogshysterie die maar niet wilde ophouden. Karakteristiek voor dit dagboek is de manier waarop Haag haar dagelijkse notities combineert met knipsels uit nazi-kranten, teksten van affiches, fragmenten uit radioberichten en officiële bekendmakingen. Dat maakt de gigantische propagandavloed voelbaar. En dan zijn er de ontmoetingen op straat, in de tram of bij de kruidenier, waar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter