
Incompatibel
De westerse en Afrikaanse kijk op het slavernijverleden zijn net zomin compatibel met elkaar als Android en iOS, zegt Samuel Lee. Om elkaar te begrijpen, moeten we het heden en verleden kunnen bekijken vanuit elkaars perspectief.
Als ik met mijn Nederlandse vrienden over slavernij praat, komen zij vaak met opmerkingen als: “Dat was vroeger, maar daar heb ik toch niet aan meegewerkt?” Of: “De Afrikaanse stamhoofden verkochten zelf net zo goed slaven.” Maar wanneer ik het met mijn Afrikaanse vrienden hierover heb, voelt het alsof het gisteren was dat er een levendige handel bestond in tot slaaf gemaakte Afrikanen. Ik zal nooit vergeten dat een collega-dominee van Afrikaanse afkomst tegen mij zei: “Er is een vraag waar sommigen van ons, West-Afrikanen, elke dag mee leven. We worden ermee wakker, denken er de hele dag aan, en gaan ermee naar bed.” Ik vroeg hem wat het was…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...