Juist in oorlogstijd komt de kerkstrijd in Oekraïne tot een kookpunt

Terwijl de bommen vallen en loopgraven worden bevochten, woedt in Oekraïne ook een steeds giftiger kerkstrijd om controle, invloed en onafhankelijkheid.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
In-het-kort beeld ANP

Ondanks de dreiging van Russische bommen kwamen orthodoxe gelovigen dit voorjaar in Oekraïne bijeen om Pascha te vieren, het hoogtepunt van het kerkelijk jaar. Op 16 april, een paar minuten na middernacht, verlieten ze stilletjes de verduisterde hoofdbeuken van het Holenklooster in Kyiv en liepen, met kaarsen in de hand, in processie rond de buitenmuren van de bijna duizend jaar oude kerk. Het Holenklooster is het oudste van Oekraïne, en aangewezen als lavra, een prominent klooster. Normaal gesproken zou het waarnemend hoofd van de lavra, metropoliet Pavel, de dienst hebben geleid, maar de kerkvader had huisarrest. Een paar dagen eerder hadden Oekraïense functionarissen Pavel er namelijk van beschuldigd de Oekraïense…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga