In het evangelie van de dataïsten is geen ruimte voor de mens
Alles, alles, álles data. Dat is het paradijs voor dataïsten. Maar in die hemel, ontdekte filosofe Miriam Rasch, schiet de mens erbij in. En dus moeten we oppassen.

Van moment tot moment produceren we data. Via Google Maps bezoeken we ons beoogde vakantieoord, we lezen het ene nieuwsbericht wel en het andere niet en we delen onze emoties door emoticons bij een Facebook-post te plaatsen. En ondertussen zoemen de servers in één of ander datacentrum stilletjes voort. Elke stap of beweging wordt geregistreerd. Dat levert informatie op die weer aan andere data verknoopt wordt. Stap voor stap ontstaan op die manier onze digitale identiteiten, de handelswaar van de 21e eeuw, die hun weg vinden in de inmiddels roemruchte algoritmes. Algoritmes ‘begrijpen’ op basis van alle data die we vrijwillig overhandigen precies waar onze zwakke plekken zitten. Ze zeggen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Tieners gevangen in de TikTok-tornado
Lousewies van der Laan: ‘Ik vind het heerlijk om naar de kerk te gaan’
Pieter Versloot: 'Steeds weer begon er iets in mij te zingen'
Manu Keirse: 'Ieder mens heeft een eigen vingerafdruk van verlies'
SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Hapklare filosofie over voelen, in zeven porties
13 juli 2023Hoe hebben denkers en filosofen zich de eeuwen door uitgelaten over ons gevoel? Daar zijn bibliotheken over vol geschreven. Florentijn van Rootselaar duikelt zeven inzichten op, die nog weleens van pas zouden kunnen komen.

Wat is waarheid? / Wat is je pad?
13 juli 2023Is het gevoel een betrouwbare raadgever in ons geloofsleven? Wat betreft Nikolaas Sintobin absoluut: gevoelens vormen het kompas dat de weg wijst naar God. Arjan Markus, gepokt en gemazeld in de protestantse traditie van de rede, voelt wel voor een analytische manier van met gevoel omgaan. 'Het kan ...

Hoopbrengers: ‘In dit gebouw ontdek je dat geloof een ritme heeft’
13 juli 2023In de Jacobikerk probeert de Utrechtse kerkgemeenschap haar stadgenoten iets van de rust en rijkdom van het christelijk geloof te laten ervaren – zonder dat ze iets met dat geloof hoeven. Dat betekent niet dat het wordt weggemoffeld zodat er alleen moderne spiritualiteit overblijft. "De traditie ...