In het evangelie van de dataïsten is geen ruimte voor de mens
Alles, alles, álles data. Dat is het paradijs voor dataïsten. Maar in die hemel, ontdekte filosofe Miriam Rasch, schiet de mens erbij in. En dus moeten we oppassen.

Van moment tot moment produceren we data. Via Google Maps bezoeken we ons beoogde vakantieoord, we lezen het ene nieuwsbericht wel en het andere niet en we delen onze emoties door emoticons bij een Facebook-post te plaatsen. En ondertussen zoemen de servers in één of ander datacentrum stilletjes voort. Elke stap of beweging wordt geregistreerd. Dat levert informatie op die weer aan andere data verknoopt wordt. Stap voor stap ontstaan op die manier onze digitale identiteiten, de handelswaar van de 21e eeuw, die hun weg vinden in de inmiddels roemruchte algoritmes. Algoritmes ‘begrijpen’ op basis van alle data die we vrijwillig overhandigen precies waar onze zwakke plekken zitten. Ze zeggen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
De Nieuwe Koers zet preken Tim Keller online
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

'Ze vragen ons om een ander woord voor 'zonde''
09 juni 2022Niet alleen pioniers, maar ook opvoeders, jeugdleiders en leerkrachten ervaren verlegenheid bij het overdragen van oude geloofswaarheden, signaleren pedagogen Tirza van Laar en Gerdien Bertram en theoloog Wolter Huttinga. ‘Pas op voor spirituele verwaarlozing van kinderen.’

Hoeveel verschil zit er straks nog tussen jou en je virtuele zelf?
09 juni 2022Is digitale technologie, van Zoom tot Google Glass, alleen maar een hulpmiddel, om het leven gemakkelijker te maken? Nee, zegt Nolen Gertz, al die technologie gaat in ons brein zitten, en verschraalt onze ervaring. “Ik ben een dystopische pessimist”, geeft hij toe, maar: “Ik vertel alleen wat ...

Claartje Kruijff en Bram Dijkstra: 'We mogen het weleens vaker over schuld hebben'
05 mei 2022Hun werk in de reclamewereld en de financiële sector zegden ze vaarwel om in de kerk, het restaurant of in een kinderziekenhuis te praten over God en de Bijbel. Maar welk verhaal vertel je dan? "Ik houd het wel bij mezelf, in plaats van te vertellen wat er in mijn bijbelcommentaar staat."