In alle vrijheid

Als ik 's ochtends bij mijn kantoor arriveer, kan ik niet om de vier zwarte gedenkstenen in de stoep heen. Ze liggen er ter nagedachtenis aan vier Joodse familieleden die hier woonden. Tijdens de oorlog werden ze vermoord in Auschwitz en Mauthausen.

04 mei 2023 verschenen editie 2023nr04

5 Sjoerd.heic

Naar Joods gebruik liet een familielid kiezelsteentjes achter op de gedenkstenen en nu zorgen mijn kantoorgenoten en ik ervoor dat deze steentjes – achteloos en gedachteloos weggeschopt door pakketbezorgers – weer op hun plek komen. Bovendien leggen jaarlijks rond 4 mei vrijwilligers van de gedenkstenenstichting vier bloemen neer: bij elke naamsteen een. Een van die namen: Albert Hendrik van Vollenhoven. Op internet lees ik dat hij een literatuurliefhebber was, bij de Rotterdamse boekhandel Voorhoeve & Dietrich kwam te werken en het schopte tot chef van het Schiedamse filiaal. ‘Appie is een erudiet man’, lees ik. ‘Een schaker en een filmliefhebber.’ Hij werd opgepakt en in Mauthausen tewerkgesteld en mishandeld. Hij…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter