Ik zag het heilige in een koude kamer met naakt tl-licht

De meeste mensen waar ze mee werkt, willen dood, vertelt een verpleegkundige aan Kees van Ekris. In een therapiesessie ziet hij hoe ze kwetsbare mensen opnieuw belangrijke levenslessen voorhoudt, die wij allemaal steeds weer vergeten. 'Wat zij doen, dit team, is in mijn theologische ogen heilig.'

07 maart 2024 verschenen editie 2024nr02

La poésie ne s’impose plus, elle s’expose. De poëzie dringt zichzelf niet op, ze exposeert. Ze laat zien. Dat schreef Paul Celan aan het einde van zijn leven. De Roemeens-Joodse dichter probeerde taal te vinden die ‘het naakte niets’ aankon. Hij wilde niet dat dat niets zou winnen. Hij wilde ook niet dat de Duitse taal, die als een droge doek door een emmer nazi-taal was gehaald, en droop van destructie, dat die taal onbruikbaar zou worden. En dus wrong hij de taal uit tot ze weer menselijkheid kon dienen. Indrukwekkend vind ik dat. Mensen die midden in de verstomming taal vinden die verheft.Ik ben te gast bij een psychiatrisch…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Column

Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?

05 september 2024
De opening van de Olympische Spelen deed veel stof opwaaien; christenen dachten dat er gespot werd met het Laatste Avondmaal. Uiteindelijk bleek het een verbeelding van een bacchanaal van de Griekse goden te zijn. Kees van Ekris was vooral benieuwd naar wat de kunstenaar ermee wilde zeggen. Maar dat ...
Kees van Ekris
Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen
Column

Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen

05 september 2024
Dat het er tamelijk hopeloos met ons mensen voorstaat – dat is een open deur intrappen. De een heeft het over de klimaatcrisis, de ander over de vluchtelingencrisis, en zo zijn er nog wat accentverschillen, maar echt hoopvol staan maar weinigen in het leven, als ze eerlijk worden.
Willem Maarten Dekker
44 Literair groot Mariken Heitman
Boeken

In een goede tuin is de mens niet heer en meester

05 september 2024
In De mierenkaravaan van Mariken Heitman kun je de ondoorgrondelijke aarde van de moestuin haast ruiken. Het is de moeite waard. Want wie de geheimen van de natuur op het spoor komt, komt ook dichter bij de geheimen van z'n eigen leven.
Arie Kok