‘Je kunt twee kanten op twijfelen. Ik twijfel naar God toe’

Een groot deel van je leven ben je een berg aan het beklimmen, zegt Otto de Bruijne, maar als je boven komt, op het plateau, dan ontdek je de ruimte. En de rust. Om je te verwonderen, te spelen. Je te laten verrassen. "En dan heb je er genoeg aan te weten dat Hij de betrouwbare is, die voor mij gekozen heeft."

04 november 2021 – verschenen editie 2021nr09
Je-kunt-twee-kanten-op-twijfelen.-Ik-twijfel-naar-God-toe beeld Carel Schutte

Hoe houd je je geloof vast in een seculier tijdperk? Felix de Fijter onderneemt een persoonlijke zoektocht naar inspiratie en handvatten en interviewt in deze serie ervaren gelovigen uit alle hoeken van de christelijke traditie. Hoe zijn zij gevormd? Hoe zijn zij ‘erbij gebleven’? Wat is hun houvast? In deze aflevering kunstenaar, spreker en schrijver Otto de Bruijne. Als domineeszoon in Zandvoort aan Zee moest Otto de Bruijne kiezen tussen de gereformeerd-synodale kerk en het circuit. Een oneerlijke strijd. Zeker voor een tiener. “Mijn herinnering aan de kerk van toen is niet negatief, maar wat trekt? De zee, het strand, de natuur, de autoraces, de beleving. Alles wat buiten is.”…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Wat-ik-geloof-dat-gaat-jou-niets-aan
Goede gesprekken

'Wat ik geloof, dat gaat jou niets aan'

04 april 2024
Als kunstenaar Paul van Dongen een hoopje zeewier tegenkomt op het strand, uitgespuugd door de zee, dan denkt hij: ik hoop dat mij dat ook overkomt, op een dag. "Als ik ben aangespoeld. Dat God mij ziet liggen, en dat Hij zegt: kom maar mee. Kom er maar bij."
Felix de Fijter
54 Harriette Verwey
Goede gesprekken Mozes

‘God heeft dat kind uit Suriname hoog geplaatst’

04 april 2024
Terugblikkend op haar loopbaan als toonaangevend cardioloog, is Harriette Verwey verwonderd hoe een Surinaams meisje in een vreemd land zo succesvol kon worden. Er was ook een keerzijde. "Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt, maar ook veel eenzaamheid."
Sjoerd Wielenga
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans