‘Ik ben nooit iemands nummer één’

Rineke heeft een aangeboren chronische bindweefselziekte en is astmapatiënt. Dankzij goede periodes en een fijn netwerk kan ze ermee leven, al gooide de coronacrisis roet in het eten. Zonder man of kinderen slaat de eenzaamheid gauw toe. “Speciaal zijn voor iemand, bij iemand horen, dát mis ik het meest.”

04 september 2020 – verschenen editie 2020nr07
‘Ik-ben-nooit-iemands-nummer-een ‘Ik ben nooit iemands nummer één'

Rineke (63): “De ziekte openbaarde zich vlak voor mijn dertigste. Daarna duurde het nog elf jaar voordat ze wisten wat ik mankeerde, maar ondertussen was ik al afgekeurd. Ik was röntgenlaborant, met heel veel plezier. Daarna legde ik jarenlang de koppeling: ik werk niet, dus ik doe niks, dus ik ben niks. De term ‘afgekeurd’ voelde alsof ik als persoon was afgekeurd. Daar heb ik jarenlang een isgelijkteken tussen gezet. Een buurtgenoot die mij zag lopen, riep me vloekend toe: ‘Wanneer ga jij weer ’ns aan het werk?!’ ‘Nou, nooit meer’, zei ik. ‘U ziet me alleen maar op dagen dat het goed gaat, op andere dagen lig ik in…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter