Ierse escalatie
Inisherin is een fictief eilandje voor de Ierse kust. Daar leeft, begin twintigste eeuw, een content mens, Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell). Hij is een vriendelijke boer die oprecht van het landleven en zijn dieren houdt. Hij leidt een simpel leven van werken, daarna kletsen en bier drinken in de lokale pub met zijn vriend, Colm Doherty, en zondags naar de kerk.

Maar op een dag gaat het anders. Colm (Brendan Gleeson) wil niets meer met Pádraic te maken hebben. Het is niet duidelijk of hij depressief is of aan een late midlifecrisis lijdt, maar hij wil niet langer zijn tijd verdoen met kletsen met zo’n saaie vent. Hij besteedt zijn tijd liever aan het componeren van folkmuziek, zodat de toekomst zich hem zal herinneren. De beslissing zet Pádraics leven op zijn kop. Waar het geloof in Ierland altijd vanzelfsprekend blijft, evenals de liefde van Pádraic voor zijn zus en zijn dieren, zet hij nu bij al het andere waarin hij geloofde vraagtekens. Is het dan niet belangrijk om aardig te zijn?…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...