‘Iedereen in zijn eigen bubbel, dat is dodelijk voor een land’

Als we niet uitkijken, keert onze maatschappij terug naar een tribale sfeer: allemaal aparte stammen, die geen kritiek dulden. Erdal Balci vindt het een tragische ontwikkeling, omdat daarmee “de horizon van de Europese identiteit vervaagt. En dat is een groot risico.”

01 april 2021 – verschenen editie 2021nr03
Iedereen-in-zijn-eigen-bubbel-dat-is-dodelijk-voor-een-land 'Iedereen in zijn eigen bubbel, dat is dodelijk voor een land'

Erdal Balci (1969), schrijver en columnist, bezigt graag duidelijke taal. Het is een beschamende streep door grondwetsartikel 1, vindt hij, dat de koning en de koningin geen belasting betalen. Wie burgers niet opvoedt met vrijheid van denken, opent de deur voor subtiele en minder subtiele vormen van onderwerping. Balci verkondigt dergelijke inzichten wekelijks in zijn column in de Volkskrant, maar ze spelen ook een rol in zijn onlangs verschenen autobiografische roman, De gevangenisjaren. De boektitel is meteen een statement. Over de Turkse gemeenschap waarin Balci opgroeide, in het Utrechtse Lombok. Maar ook over cultuur-relativerende Nederlanders, die een ‘poldergevangenis’ creëren met het bewieroken van de multiculturele samenleving. Balci groeide op in…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Hoe-boeren-en-natuurbeschermers-in-Brabant-de-handen-juist-ineenslaan
Nederlandse politiek

Hoe boeren en natuurbeschermers in Brabant de handen juist ineenslaan

07 maart 2024
Brabantse boeren- en natuurorganisaties hebben een nieuwe manier ontwikkeld om boeren te belonen voor natuur- en milieubeheer. Honderden melkveehouders doen al mee.
Frank Mulder
58 Kuyper
Nederlandse politiek

Met Kuyper in de Gazastrook

14 december 2023
Hoe zou Abraham Kuyper als journalist naar Gaza hebben gekeken? Want, en dat is de grote verrassing, meer dan politicus en theoloog was hij een halve eeuw lang journalist, zo blijkt uit het proefschrift van Johan Snel. Met een visie op de journalistiek die nog altijd actueel is.
Johan Snel
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok