Ieder zijn eigen guerrilla
Journalist John Jansen van Galen schreef op de drempel van 1980 een kerstspecial voor het toenmalige tijdschrift Haagse Post, met als titel Het Ik-tijdperk. Het was een poging de mens en de samenleving van die tijd te typeren.
Het boek van Jouke Turpijn, docent Nederlandse geschiedenis aan de UvA, getiteld Wij en het Ik-tijdperk, is een terugblik op die publicatie van Jansen van Galen. Waarom werd ‘het Ik-tijdperk’ een veelgebruikte term? Turpijn geeft een prachtig tijdsbeeld met saillante details. Hij laat zien dat in de naoorlogse jaren meer vrije tijd ontstond, meer ruimte voor zelfexpressie, meer keuzemogelijkheid en welvaart, meer wens tot inspraak en participatie, meer nadruk op de persoonlijkheid van mensen. De jaren zestig en zeventig blijken formatieve jaren geweest te zijn, ook voor de mens van nu. Je herkent veel fenomenen, zoals ook de politieke verbrokkeling van destijds: het agressieve discours en de luidruchtige protestbewegingen. Ieder…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Jezus is een Jood
12 december 2024In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader
12 december 2024Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal
12 december 2024Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.