Ieder zijn eigen guerrilla

Journalist John Jansen van Galen schreef op de drempel van 1980 een kerstspecial voor het toenmalige tijdschrift Haagse Post, met als titel Het Ik-tijdperk. Het was een poging de mens en de samenleving van die tijd te typeren.

05 oktober 2022 – verschenen editie 2022nr08
Ieder-zijn-eigen-guerrilla

Het boek van Jouke Turpijn, docent Nederlandse geschiedenis aan de UvA, getiteld Wij en het Ik-tijdperk, is een terugblik op die publicatie van Jansen van Galen. Waarom werd ‘het Ik-tijdperk’ een veelgebruikte term? Turpijn geeft een prachtig tijdsbeeld met saillante details. Hij laat zien dat in de naoorlogse jaren meer vrije tijd ontstond, meer ruimte voor zelfexpressie, meer keuzemogelijkheid en welvaart, meer wens tot inspraak en participatie, meer nadruk op de persoonlijkheid van mensen. De jaren zestig en zeventig blijken formatieve jaren geweest te zijn, ook voor de mens van nu. Je herkent veel fenomenen, zoals ook de politieke verbrokkeling van destijds: het agressieve discours en de luidruchtige protestbewegingen. Ieder…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas