Hoop, lankmoedigheid, heling? Wat is dit, Michel Houellebecq?

Michel Houellebecq, een van de bekendste Franse schrijvers van deze tijd, gaf zijn grote nieuwe roman de titel Vernietigen. Toch is het niet een en al afbraak en nihilisme. We maken hier juist kennis met een ‘zachte’ Houellebecq, met openheid voor het spirituele.

06 april 2023 – verschenen editie 2023nr03
Hoop-lankmoedigheid-heling-Wat-is-dit-Michel-Houellebecq

Is het nodig om deze als nihilist en pornograaf bekendstaande auteur te bespreken, in een goed christelijk blad als ‘De Nieuwe Koers’? Wat mij betreft zeker! Recensenten hadden al gewezen op de religieuze, spirituele ondertoon van het boek naar aanleiding van het Franse origineel, Anéantir, dat vorig jaar verscheen. Dat maakte natuurlijk nieuwsgierig. Maar ook afgezien daarvan is Houellebecq altijd de moeite waard. Hij weet zijn immens duistere, cynische blik op de wereld om te zetten in bijtende observaties. Hij schrijft vaak van die lange, woedende zinnen om in te lijsten. Ik schaterlach regelmatig wanneer ik hem lees. Verder is Houellebecq misschien wel de ultieme schrijver die een ‘wereld zonder…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith