Hoe we de kunst van het oordelen zijn kwijtgeraakt
Onze tijd gaat mank aan verscheuring, verbittering en het oordeel, constateert filosoof Cees Zweistra. We verlangen naar een bastion van goedheid, naar een nieuw begin. Maar dat we oordelen, is het probleem niet, zegt hij. "Ons probleem is dat we zo in onszelf opgesloten zitten, dat we niet meer tot een goed oordeel kunnen komen."
Oordelen is een hachelijke zaak. We kunnen ons er maar het beste van onthouden, tenzij we de wijsheid van Salomo hebben. Daarom klinkt het door de eeuwen heen als een soort elfde gebod: ‘oordeel niet, opdat gij niet geoordeeld wordt’ en ook ‘wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’. Koning Salomo kreeg zijn wijsheid, zijn oordeelsvermogen, nadat hij een berg had beklommen, duizend offers had gebracht en alle rijkdommen van de wereld van de hand had gewezen. Wij hebben in de praktijk van het leven minder tijd en inspanningen nodig. Een oordeel hebben we meteen klaar als we geconfronteerd worden met iets wat ons niet aanstaat. Voor degene die…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Rinke Verkerk: 'God is al die tijd ongewapend gebleven'
Wat gebeurt er als je gaat leven zonder geld, achterklap en ego?
Christen, je bent nog lang geen minderheid
Jutta en Detlef maken deel uit van de Bruderhof: 'Geef alles op. Echt alles'
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.