Hoe we de kunst van het oordelen zijn kwijtgeraakt

Onze tijd gaat mank aan verscheuring, verbittering en het oordeel, constateert filosoof Cees Zweistra. We verlangen naar een bastion van goedheid, naar een nieuw begin. Maar dat we oordelen, is het probleem niet, zegt hij. "Ons probleem is dat we zo in onszelf opgesloten zitten, dat we niet meer tot een goed oordeel kunnen komen."

16 december 2021 – verschenen editie 2021nr10
Hoe-we-de-kunst-van-het-oordelen-zijn-kwijtgeraakt beeld Jedi Noordegraaf

Oordelen is een hachelijke zaak. We kunnen ons er maar het beste van onthouden, tenzij we de wijsheid van Salomo hebben. Daarom klinkt het door de eeuwen heen als een soort elfde gebod: ‘oordeel niet, opdat gij niet geoordeeld wordt’ en ook ‘wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’. Koning Salomo kreeg zijn wijsheid, zijn oordeelsvermogen, nadat hij een berg had beklommen, duizend offers had gebracht en alle rijkdommen van de wereld van de hand had gewezen. Wij hebben in de praktijk van het leven minder tijd en inspanningen nodig. Een oordeel hebben we meteen klaar als we geconfronteerd worden met iets wat ons niet aanstaat. Voor degene die…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter