Hoe virtuoos ook, horror blijft horror

De Amerikaanse auteur Colson Whitehead heeft een geheel eigen, onafhankelijke stem in het verdeelde Amerika. Zijn verhalen gaan vaak over zware maatschappelijke onderwerpen, en worden doorgaans vlot en op een lichte toon verteld. In Nederland is Whitehead bekend om titels als De ondergrondse spoorweg, over slavernij, en Harlem Shuffle, over de overlevingsdrang van een kruimelcrimineel.

01 september 2022 – verschenen editie 2022nr07
Hoe-virtuoos-ook-horror-blijft-horror

Zone 1 verscheen al in 2011 in het Engels. Blijkbaar aarzelde de Nederlandse uitgever bij dit boek. Werd het aangedurfd nu we uit ervaring weten wat een epidemie is? De pandemie die Whitehead ons in Zone 1 voorzet, is veel gruwelijker dan COVID-19. De besmettelijke pest wordt verspreid door bijtende zombies, dodelijke slachtoffers die na de dood verder wandelen. De pest heeft de wereld in haar greep, er zijn nog slechts ‘overlevers’ en ‘wandelende doden’. De zombies nemen het heft in handen, omdat ze met veel zijn, totdat de nieuwe regering in Buffalo voor een andere strategie kiest. De zuidpunt van Manhattan moet worden schoongeveegd, ontdaan van zombies, zodat daar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas