Hoe ultrarechts in Duitsland uit de schuilhoeken stapt

De razendsnelle opmars van anti-immigratiepartij AfD werpt in de opmaat naar regionale en nationale verkiezingen een dreigende schaduw over het Duitse politieke, sociale én kerkelijke landschap. Honderdduizenden bezorgde Duitsers gingen vorige maand de straat op in protestdemonstraties. 'Nie wieder', zeggen ze, 'ist Jetzt'.

07 maart 2024 – verschenen editie 2024nr02
Hoe-ultrarechts-in-Duitsland-uit-de-schuilhoeken-stapt Hoe ultrarechts in Duitsland uit de schuilhoeken stapt

De Duitse samenleving verrechtst. Aanwijzingen daarvan komen Nederlanders bekend voor. Net als de PVV bij ons, groeit bij onze zuiderburen de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) snel in populariteit. De in 2013 opgerichte populistische groepering bezet 83 van de in totaal 736 zetels in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. In geen van de zestien deelstaten neemt zij echter nog deel aan de regering. Maar in september worden in drie van de vijf vroeger in de Oost-Duitse DDR gelegen Bondslanden verkiezingen gehouden. En in deze Bundesländer – Saksen, Thüringen en Brandenburg – staat de AfD in de peilingen nummer één. Velen zien daarom de bui al hangen, want in het najaar van 2025…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter