‘Hoe schiet ik wortel in beton?’
Nynke Laverman werd bekend met in het Fries gezongen fado’s. Verre wereldreizen inspireerden de Friese zangeres tot albums die steeds persoonlijker werden en vaak samenvielen met gelijknamige theatershows. Na een sabbatical en verplichte coronapauze presenteert ze haar project Plant, dat haar huidige leven en dat van haar gezin bepaalt.

Laverman onderzoekt op Plant de relatie tussen mens en natuur. De mens ziet zich als kroon op de schepping, maar als soort is de ‘homo economicus’ vooral bezig zijn eigen leefomgeving kapot te maken. Laverman is radicaal: ze deed haar auto van de hand, weigert plastic aan te nemen en eet alleen nog plantaardig. Ze slaat geen cynische, wanhopige of boze toon aan, maar zingt juist zacht en dicht bij de microfoon, wat haar woorden uiteindelijk effectiever maakt. Ze kiest voor een combinatie van Friese en Engelse teksten. Haar man, slagwerker Sytze Pruiksma, creëerde een passende begeleiding in de vorm van elektronische geluiden en akoestisch gespeelde ritmes. Plant is daarmee…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...