Theoloog Krijn Pansters: Hoe maken mensen de morele ommekeer?

Welke theologische vragen roept klimaatverandering op? Vier theologen geven antwoord. Dr. Krijn Pansters (1975) doceert als medewerker van het Franciscaans Studiecentrum aan de Tilburg School of Catholic Theology. Zijn vakterrein is de franciscaanse spirituele traditie, deugdethiek en ecologische ethiek. 

07 oktober 2021 – verschenen editie 2021nr08
Hoe-maken-mensen-de-morele-ommekeer

Mijn vertrekpunt voor duurzaam leven ligt in de franciscaanse spiritualiteit. Die gaat uit van broederschap en zusterschap tussen alle schepselen. Franciscus (leefde rond 1200, red.) zag in de Schepper de bron van al het goede, aan wie ook alles weer teruggegeven moet worden. De gedachte van spirituele armoede en soberheid wordt bij Franciscus heel concreet, en dat maakt ruimte voor een andere levenshouding. Los van de materiële omstandigheden waarin je je bevindt, kun je je altijd de deugden van nederigheid, armoede en liefde eigen maken. Dan maak je de weg vrij voor denken in termen van relaties en verbondenheid: met allen en alles om je heen, mens en natuur. Hoe…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

We-moeten-over-Israel-blijven-praten
Theologie & filosofie

Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'

03 oktober 2024
Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Theoloog Krijn Pansters: Hoe maken mensen de morele ommekeer?
Christen-je-bent-nog-lang-geen-minderheid
Theologie & filosofie

Christen, je bent nog lang geen minderheid

03 oktober 2024
Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
Alain Verheij
8 Vrede op aarde
Theologie & filosofie

Vrede op aarde, maar hoe dan?

05 september 2024
Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Arie Kok