Hoe leef je goed, hoe leef je mooi, hoe leef je echt?

Het leven kent ijle hoogtes en afgrondelijke dieptes die niet bevorderlijk zijn voor het evenwicht. Moet je die dan maar zien te vermijden? Nee, zegt Frits de Lange in een filosofisch-cultureel betoog over alles wat ‘overweldigend’ is. Omarm het leven, luidt zijn les, met al het moois en lelijks.

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Leven-daar-moet-je-doorheen Leven, daar moet je doorheen

‘Overweldigend’, die boektitel – gaat dit over corona, over oorlog in Oekraïne, over aardbevingen? Zeker, het gaat over alles wat je als mens je eigen fragiliteit en kleinheid doet ervaren. Dat kan natuurgeweld zijn of ziekte, maar ook de overweldigende ervaring van schoonheid. Je eigen nietigheid ervaren in een storm, een gebergte of op zee. Het leven is prachtig, maar ook verschrikkelijk. We zijn er goed in geworden om alle risico’s zo veel mogelijk kapot te managen, maar leef je dan nog wel? Om de zoveel tijd schrijft ethicus Frits de Lange een publieksboek waarin hij ons meeneemt in zijn meest recente vragen en denkvorderingen. Hoe leef je als kwetsbaar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter