Hoe kun je Jezus volgen als je een inwisselbaar radertje bent?

De wereld is geen neutraal terrein, maar wordt bezet door ‘machten’. De Franse denker Jacques Ellul (1912-1994) zag dat allemaal heel scherp. Journalist Frank Mulder is een gretige lezer van zijn werk, hij vertaalde Elluls boek Staan in de wereld van nu.

06 april 2023 – verschenen editie 2023nr03
Hoe-kun-je-Jezus-volgen-als-je-een-inwisselbaar-radertje-bent

Dit is het tweede boek van Jacques Ellul in het Nederlands waarbij jij betrokken bent. Wat fascineert je in zijn werk? “Ellul weet me altijd weer heel scherp te confronteren met de realiteit achter onze blinkende maatschappij. Hij maakt helder hoe geld en techniek destructief kunnen worden, en wijst tegelijk op manieren om daarmee om te gaan. Hij geeft in zijn theologie woorden aan de ‘machten’, zoals Paulus het noemt. Die zijn wij, in onze vaak heel persoonlijke geloofsbeleving, een beetje vergeten.” Dit boek, ‘Staan in de wereld van nu’, stamt uit 1948. Is het dan nog wel actueel? “Als je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van social…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith