Hoe karikaturen het gesprek over Europa vervuilen
In het publieke en politieke debat over de Europese Unie wemelt het van de desinformatie. En dat leidt tot een vervuild debat. Koos van Houdt, een van Nederlands meest ervaren EU-correspondenten, houdt hardnekkige karikaturen tegen het licht.
Koos van Houdt (66) krijgt inmiddels de trekken van een seniore journalist. Zijn halflange haren zijn grijs geworden, zijn rechterbeen sleept een beetje en zijn gehoor is al een tijd niet meer goed. Al bijna een kwart eeuw is hij verslaggever van de Europese politiek. Zijn kennis van de Brusselse dossiers is daardoor groot, evenals zijn ongeduld met ‘de karikaturen die in Nederland soms van de Europese Unie worden gemaakt’. Zijn nieuwe boek Unieke Unie bevat de scherpte en detailkennis die passen bij een opmerkzame observator als Koos van Houdt. Met lede ogen ziet hij hoe politiek Den Haag soms met naïviteit rukt ‘aan zijn ketenen’ als het gaat om…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.
Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’
12 december 2024De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
11 juli 2024Ja, de overheid verdient respect omdat alle gezag van God komt, zegt Stefan Paas. Maar 'er is verschil tussen een overheid die, ondanks veel gebreken, aanspreekbaar is op morele normen en een overheid die welbewust inzet op het institutionaliseren van immoraliteit'.