Hoe iPhones en iPads ons minder mens hebben gemaakt
25 jaar geleden lanceerde Apple z’n legendarische Think Different-campagne. Een lofzang op de crazy ones, de misfits, de trouble makers. Zij die de dingen anders durven zien, hield Steve Jobs ons voor, veranderen de wereld. Veranderd zijn we zeker. Maar, zegt Trevor Sutton, niet ten goede. "De techreuzen laten de mensheid ziek, afgeleid en in permanente staat van technohypnose achter."

Bij de tiende verjaardag van de sterfdag van Steve Jobs hield Apple een herdenkingsbijeenkomst op Apple Park in Califorina. Er werd een nooit eerder vertoonde versie van de Think Different-reclamespot afgespeeld, waarin Jobs zelf de voice-over voor zijn rekening nam. De aanwezigen hoorden hoe Jobs zelf hen toesprak, als ware het een laatste aansporing. ‘De mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat ook werkelijk doen.’ Steve Jobs had veel vaste overtuigingen. Zwarte coltruien zijn de beste truien. Uit-aan-knoppen zijn lelijk. En om een optimale gebruikservaring te garanderen, moeten producten van Apple gesloten systemen zijn: niet verenigbaar met producten van…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Claartje Kruijff en Bram Dijkstra: 'We mogen het weleens vaker over schuld hebben'
05 mei 2022Hun werk in de reclamewereld en de financiële sector zegden ze vaarwel om in de kerk, het restaurant of in een kinderziekenhuis te praten over God en de Bijbel. Maar welk verhaal vertel je dan? "Ik houd het wel bij mezelf, in plaats van te vertellen wat er in mijn bijbelcommentaar staat."

Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
05 mei 2022Complotdenken in de kerkelijke gemeente kan de verhoudingen danig op scherp zetten, merkt theoloog en filosoof Rik Peels. Tot uitsluiting van het avondmaal aan toe. Hij pleit voor een expertisecentrum, om voorgangers handvatten te geven ermee om te gaan. “Een houding van geloof en hoop kan enorm ...

'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
07 april 2022Nederland is geen gelovig land meer, blijkt uit recent onderzoek. Nu zelfs kerkelijke pioniers met hun mond vol tanden staan, is de vraag wat het de moeite waard maakt om christen te zijn, urgenter dan ooit. Stefan Paas werkt daarom aan een nieuw boek om het heilsdrama uit te werken voor het ...