
Hoe het kwaad wint, en hoe je het kunt verslaan
Soms is het moeilijk het kwaad waarmee je wordt geconfronteerd op waarde te schatten. Om een balans te vinden tussen wat erg is en wat veel erger had kunnen zijn, besloot ik een paar jaar geleden een bezoek te brengen aan Auschwitz-Birkenau.
Auschwitz is de belichaming van de Tweede Wereldoorlog. Het was oorspronkelijk een Pools militair kamp, maar toen West-Polen door Duitsland werd geannexeerd, transformeerden de nazi’s het tot een interneringskamp voor hooggeplaatste figuren en politieke gevangenen. Toen tot de Endlösung werd besloten, begon het kamp op twee manieren mensen te vermoorden: een minderheid van de gevangenen werkte in afschuwelijke omstandigheden totdat ze dood neervielen – in de meeste gevallen na ongeveer twee maanden. De meerderheid werd naar de gaskamers gedreven. Toen het kamp overbelast raakte, werd een tweede vestiging geopend, Auschwitz-Birkenau, drie kilometer verderop. Elk van diens vier gaskamers had capaciteit voor 2.000 mensen. De omvang van het project is adembenemend.…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Stap voor stap dichter bij het lijden

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...