
Hoe het kwaad wint, en hoe je het kunt verslaan
Soms is het moeilijk het kwaad waarmee je wordt geconfronteerd op waarde te schatten. Om een balans te vinden tussen wat erg is en wat veel erger had kunnen zijn, besloot ik een paar jaar geleden een bezoek te brengen aan Auschwitz-Birkenau.
Auschwitz is de belichaming van de Tweede Wereldoorlog. Het was oorspronkelijk een Pools militair kamp, maar toen West-Polen door Duitsland werd geannexeerd, transformeerden de nazi’s het tot een interneringskamp voor hooggeplaatste figuren en politieke gevangenen. Toen tot de Endlösung werd besloten, begon het kamp op twee manieren mensen te vermoorden: een minderheid van de gevangenen werkte in afschuwelijke omstandigheden totdat ze dood neervielen – in de meeste gevallen na ongeveer twee maanden. De meerderheid werd naar de gaskamers gedreven. Toen het kamp overbelast raakte, werd een tweede vestiging geopend, Auschwitz-Birkenau, drie kilometer verderop. Elk van diens vier gaskamers had capaciteit voor 2.000 mensen. De omvang van het project is adembenemend.…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...