Hoe heb ik ooit niet kunnen geloven?
Op het moment dat dichter en schrijver Lieke Marsman te horen krijgt dat de beenmergkanker is uitgezaaid, denkt ze: ‘Op zulke momenten schreeuw je, dus ik schreeuwde. Want hoe moet je je een houding geven als iemand je doodvonnis verkondigt?’ Ja, hoe moet dat eigenlijk? Hoe ga je om met het weten dat je niet oud gaat worden?

Je zou verwachten dat Lieke Marsmans nieuwste boek Op een andere planeet kunnen ze me redden zware kost is. Het fleurige omslag belooft iets anders, en dat krijg je ook. Marsman heeft besloten dat ze ‘tot die tijd een oproep tot leven wil zijn’. Dat betekent geen romantisch omarmen van je lot of iets dergelijks, maar het beest in de bek kijken en in actie komen. En dat blijkt heilzaam, al geneest ze natuurlijk niet, en gemakkelijk is het ook al niet.Van een collega-schrijver krijgt Marsman een boek toegestuurd: Mijn heldere afgrond van de Amerikaanse dichter Christian Wiman, die het schreef toen hij zijn doodsbericht had gehoord en het geloof…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...