Wat is waarheid? / Wat is je pad?

Is het gevoel een betrouwbare raadgever in ons geloofsleven? Wat betreft Nikolaas Sintobin absoluut: gevoelens vormen het kompas dat de weg wijst naar God. Arjan Markus, gepokt en gemazeld in de protestantse traditie van de rede, voelt wel voor een analytische manier van met gevoel omgaan. 'Het kan niet zo zijn dat elk gevoel van vreugde de juiste richting wijst.'

13 juli 2023 – verschenen editie 2023nr06
Hoe-gevoel-je-de-weg-kan-wijzen-naar-vreugde beeld Carel Schutte / Niek Stam

Ze zien elkaar voor het eerst, Arjan Markus en Nikolaas Sintobin. Vanwege volle agenda’s helaas niet reallife, maar op het scherm. Markus, predikant in de Pelgrimvaderskerk Delfshaven (PKN), vanuit Groningen, waar hij een tweedaags postacademisch programma volgt aan de Protestantse Theologische Universiteit. Sintobin, jezuïet en internetpastor, vanuit zijn woning in Amsterdam, op het punt van vertrek naar Frankijk, waar hij in een tiendaagse retraite kloosterzusters zal begeleiden in het laten spreken van het gevoel in de geloofsbeleving. Het schetst meteen een plaatje dat mooi aansluit bij het onderwerp van gesprek: hoofd versus hart. “Ik betwijfel hoor, of ik pas binnen het voor dit gesprek gewenste frame van puur rationele denker”,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Wat-doen-we-met-de-megakerk-en-wat-doet-de-megakerk-met-ons
Theologie & filosofie

Wat doen we met de megakerk en wat doet de megakerk met ons?

07 maart 2024
Als tiener verruilde Alain Verheij de PKN-gemeente waar hij met zijn gezin naartoe ging voor een evangelische megakerk. Nu staat hij als predikant aan de andere kant van die leegloop. Wat is de aantrekkingskracht van de megakerk, en is het erg dat ze vooral bezoekers uit andere kerken trekken?
Alain Verheij
11 15 Paas Huijgen
Theologie & filosofie

Nieuwe woorden voor de ziel. Stefan Paas en Arnold Huijgen over het heil en de hel

05 maart 2024
Heil en hel, het zijn klassieke begrippen. Maar weten we er nog raad mee? Arnold Huijgen en Stefan Paas zochten beiden naar nieuwe woorden voor deze tijd. Een tweegesprek over hun beider boeken.
Arie Kok