Oorlog in de naam van God

Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te verklaren?

03 april 2025 – verschenen editie 2025nr03
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie beeld NIMH

Het regende toen dominee Jaap Koningsberger in januari 1947 op het vliegveld van Palembang uitstapte. Als leidinggevende legerpredikant bij de Nederlandse krijgsmacht in Indonesië begon hij hier zijn tournee over Sumatra. Vanaf het vliegveld reed hij per jeep naar het centrum van de stad. Enkele weken eerder was daar hard gevochten. De troepen hadden ‘behoorlijk geveegd’ en de ‘extremistische benden’ verdreven, aldus Koningsberger in Trouw. ‘Sporen van de gevechten waren nog duidelijk zichtbaar in de omgeving van het hospitaal en in het centrum van de oude stad. Het was echter nu volkomen rustig.’ Ongehinderd kon de legerpredikant de militairen bezoeken om hen aan te moedigen hun vaderlandse plicht te vervullen.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Stap-voor-stap-dichter-bij-het-lijden
Theologie & filosofie

Stap voor stap dichter bij het lijden

06 maart 2025
Elk jaar markeert Aswoensdag voor Alain Verheij het begin van een reis waarin hij op zoek gaat naar Jezus op plaatsen waar hij liever niet komt. De veertigdagentijd dwingt hem ongemak en verlies niet te ontwijken, maar te doorleven. Juist daar, in het lijden, hoopt hij Christus te vinden.
Alain Verheij
Mark Zuckerberg, Meta's chief executive, talks during his guest appearance on the podcast Acquired, at the Chase Center in San Francisco, Sept. 10, 2024. (Mike Kai Chen/The New York Times)
Theologie & filosofie

Het is niet erg om geen mening te hebben

06 februari 2025
Facebook en Instagram zetten het mes in factcheckers. Ruim baan voor het vrije woord, verklaarde topman Mark Zuckerberg. Zou het? Of is het opnieuw moeilijker geworden waarheid en leugen van elkaar te scheiden? Wat is nou waar? Rik Peels en Jeroen de Ridder schreven over precies die vraag een boek, ...
Rik Peels
LNRD_20241119-08
Theologie & filosofie

Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid  

06 februari 2025
Een geloofsleven kent verschillende seizoenen, waar het worstelseizoen er een van is, ondervond Sarah Clarkson. Ze maakte er een boek van. "We belanden allemaal een keer op dat punt dat alle illusies wegvallen. Precies in die duisternis bevindt Christus zich."
Alain Verheij