Hoe Broekers-Knol duikt en draait in het Moria-dossier
De belofte honderd kwetsbare vluchtelingen uit het afgebrande Moria op het Griekse eiland Lesbos op te nemen is negen maanden na dato nog altijd niet ingelost door het kabinet. Verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol heeft haar beleid daarentegen herhaaldelijk met onjuiste of onvolledige informatie verdedigd. De situatie op Lesbos is ondertussen, ook in het nieuwe kamp, even schrijnend als voor de brand.

Meer dan zevenduizend mensen leven op de landtong aan de oostkust van Lesbos. Moria 2.0, zoals het nieuwe vluchtelingenkamp wordt genoemd, wordt begrensd door dubbele hekken; wie naar binnen wil moet twee controleposten passeren. De inwoners mogen drie uur per week naar buiten. Mavrovouni, de officiële naam van het kamp, werd afgelopen najaar als tijdelijk onderkomen uit de grond gestampt op een voormalig militair schietterrein nadat het vluchtelingenkamp Moria, een paar kilometer landinwaarts, nagenoeg volledig verwoest was door meerdere branden, vermoedelijk aangestoken door de bewoners zelf. Wekenlang sliepen complete families op straat zonder toilet, zonder douche, zonder enige beschutting. De Griekse autoriteiten focussen vooral op de verbeteringen die er in…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

‘De waarheid is een ontmoeting’
09 juni 2022Z’n juf vertelde er op de basisschool zo mooi over. Over hoe Mozes, hoe Samuel, hoe Paulus God ontmoette. Psycholoog Peter Roelofsma zocht er een leven lang naar; in kerken, op yogamatten, in wetenschap. En ergens in een kerkje in Engeland, toen was het er ineens; dat vreeswekkende licht, die ...

Een kruistocht in naam van de democratie is het recept voor heel veel doden
05 mei 2022De oorlog in Oekraïne verdeelt de meningen. Buitenlandexperts vliegen elkaar in de haren. Moet Zelensky onderhandelen met de dictator in Moskou, of moet het Westen een vuist maken? Arend Jan Boekestijn, bekend van zijn podcast met Rob de Wijk, legt de tegenstellingen uit. "Poetin moet een gouden ...

Waarom we Oekraïners tot de 'echte vluchtelingen' rekenen. En Afghanen zomaar niet.
07 april 2022Nederland verwelkomt Oekraïense vluchtelingen met open armen. Heel wat anders dan de soms grimmige ontvangst waarop Afghaanse vluchtelingen werden getrakteerd. Intussen dwingt het ontmoedigende vluchtelingenbeleid van de afgelopen jaren Nederland nu tot een inhaalslag onder stoom en kokend water.